BABY HANDLING

 

           Handling podrazumijeva jednostavne postupke
s djetetom u situacijama svakodnevnog života, u koje
su integrirane terapijske intervencije u širem smislu.
Svakodnevne aktivnosti roditelja, drugog člana obitelji
ili njegovatelja, u koje se uvodi handling su npr.
uzimanje na ruke, nošenje, stavljanje u krevetić ili
nosiljku, hranjenje, oblačenje, promjena pelene, toaleta, igranje i sl.

Većina novorođenčadi i male dojenčadi s poteškoćama u razvoju kretanja ima nižu osnovnu mišićnu napetost u području trupa.
Na nedostatnu osnovnu kvalitetu centralnog mišićnog tonusa trupa (centralna hipotonija) često se nadograde odstupajuće varijacije mišićnog tonusa na ekstremitetima:

- mišićni hipertonus (pojačana napetost, krutost)
- opistotonus (kruto izvijanje glave i trupa u luku unatrag)
- mišićni hipotonus (niža napetost, mlohavost, poteškoće pri razvoju oslanjanja i uspravljanja)
- fluktuirajući mišićni tonus (promjenljiva kvaliteta osnovne mišićne napetosti zbog čega
             dojenče ima poteškoće pri razvoju dinamičke stabilnosti, ponekad i pojačanu primarnu
             refleksnu aktivnost te pojavu razvojno nefunkcionalnih pokreta)

Na odstupanjima u razvoju kvalitete mišićnog tonusa se baziraju odstupanja u razvoju
držanja i kretanja.

Kvaliteta mišićnog tonusa u prvim mjesecima dojenačkog života je razvojna karakteristika. Formira se u interakciji neuroloških predispozicija dojenčeta i sile teže koju postupno mora savladati razvojem reakcija uspravljanja, ravnoteže i potpore.

Fizioterapeut specijaliziran za razvojnu gimnastiku dužan je poučiti roditelja kako može u situacijama svakodnevnog bavljenja s djetetom utjecati na kvalitetu centralnog mišićnog tonusa trupa i potpomoći razvoju kvalitetnog držanja i kretanja.

Roditelji će naučiti kako pri primanju na ruke ili u krilo, nošenju, stavljanju u kolica ili krevetić, oblačenju, hranjenju i drugim svakodnevnim aktivnostima mogu pomoći djetetu da aktivira centar trupa. Educirani roditelj će znati spriječiti neželjene pojave kao što su guranje glavice unatrag (opistotonus) ili nevoljne kretnje naglog širenja ručica u Morovom refleksu, koji je dojenčetu uglavnom neugodan. Znat će kako i kada pružiti potporu djetetu, a kako dati slobodu raznolikosti normalnih uzoraka pokretanja.
Također će naučiti kako pomoći napetom dojenčetu da se relaksira, a kako pomoći mlohavijem da se aktivira, kako ukloniti ili prema kvalitetnijim uzorcima usmjeriti suvišne, razvojno nesvrsishodne kretnje.

Bilo bi optimalno da svaki roditelj djeteta koje ima ili nema poteškoće u ranom motoričkom razvoju, u novorođenačkoj i ranoj dojenačkoj dobi bude upućen u osnovne principe handlinga, jer svojim uobičajenim svakodnevnim postupcima može pridonjeti kvalitetnom razvoju djetetova držanja i kretanja.

 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player