TRODIMENZIONALNA
KINEZITERAPIJA  SKOLIOZE
PO METODI  K. SCHROTH

 

Metoda medicinsko-gimnastičkog tretmana skolioze
nazvana je po začetnici Katharini Schroth (1894.-1985.),
koja je prva uočila da je terapija skolioze nužno
individualna, te da mora počivati na trodimenzionalnoj
korekciji krivina kralježnice i specijalnim korektivnim
vježbama disanja koje podupiru derotirajući efekt.

Gotovo cijeli život posvećen tretmanu skolioza,
rezultirao je bogatim praktičnim iskustvom na osnovi
kojeg je K. Schroth  razvila kliničku klasifikaciju tipova skolioza, prema kojoj se kreira medicinska gimnastika.
Kćer, fizioterapeutkinja Christa Lehnert–Schroth je
također cijeli radni vijek uložila u usavršavanje
terapijskih postavki skolioze, te napravila značajan interdisciplinaran korak usko povezujući liječničku i
fizioterapeutsku praksu, u zajedničkom cilju unaprijeđenja obrade i terapije skolioze.
Unuk K. Schroth, dr. Hans Rudolf Weiß – specijalist ortopedije i fizikalne medicine, se posvetio usavršavanju kineziterapije deformacija kralježnice i ortoza za kralježnicu koje će biti što prihvatljivije mladeži u rastu i razvoju.

Metoda procjene, klasifikacije i medicinske gimnastike skolioze po K. Schroth prihvaćena je u svijetu kao najcjelovitija.
U naprednom svijetu se skolioze rane dječje dobi (do dobi od 7- 8 god.) tretiraju medicinskom gimnastikom baziranom na  kineziterapijskom konceptu po Vojti, a skolioze i druge deformacije kralježnice od pubertetsko-adolescentne i kasnije životne dobi po metodi K. Schroth.

Skolioze su deformacije kod kojih se zbiva patološko trodimenzionalno krivljenje kralježnice. Tzv. "blokovi trupa" (rameni obruč, grudni koš, križa, zdjelica) se postupno klinasto deformiraju i rotiraju jedan u odnosu na drugi.
U frontalnoj ravnini nastaje postranična zakrivljenost koje normalno nema, u sagitalnoj ravnini  se pojača ili reducira fiziološka zakrivljenost kralježnice, pa nastaju okrugla ili ravna leđa, odnosno križa, a u transverzalnoj ravnini se kroz rotaciju kralješaka formira rebrena grba ili asimetrično izbočenje u području križa.
Za razliku od lošeg držanja koje se može aktivno, voljno korigirati, skoliotična krivina se ne može. Karakteristična je pojava rebrene grbe u području grudnog koša straga, prilikom sagibanja prema naprijed.
Najčešće su idiopatske skolioze (nepoznat uzrok), koje nastaju u doba puberteta i adolescencije.
U praksi se skolioza obično otkrije slučajno, obzirom da uglavnom nije praćena subjektivnim tegobama. Veliku vrijednost u identifikaciji skolioze imaju sistematski pregledi djece i mladeži.

Otkrivenu skoliozu je potrebno najprije obraditi, a zatim u redovitim vremenskim intervalima kontrolirati. U tu svrhu je potreban specijalistički – ortopedski i fizijatrijski pregled.
Specijalist ortoped će na temelju kliničkog pregleda i RTG nalaza ustanoviti o kakvoj se skoliozi radi (lokalizacija, težina, stupanj moguće progresije), te uputiti osobu na terapijski izbor (med. gimnastika, ortoza, operativna terapija).
Specijalist fizikalne medicine i rehabilitacije će na osnovi kliničke slike, RTG nalaza i potrebnih mjerenja izvršiti klasifikaciju skolioze prema K. Schroth i točno definirati individualni program vježbi.
Fizioterapeut educiran i certificiran za provođenje med. gimnastike po K. Schroth će slijediti liječnički propis, naučiti osobu sa skoliozom kako pravilno izvoditi propisane vježbe, te kontrolirati način izvođenja i rezultate koji se kroz medicinsku gimnastiku postižu.
Medicinske vježbe za skoliozu po metodi K. Schroth su individualne, te vrlo jasno i detaljno definirane .
Precizira se početni položaj za svaku vježbu, s ciljem bazične korekcije međusobnog odnosa blokova trupa u smjeru elongacije i defleksije krivine, a zatim se kroz specijalne korektivne vježbe disanja izvodi aktivna derotacija - u fazi udisaja pomoću posebne tehnike trodimenzionalnog udisanja, a u fazi izdisaja ciljanim mišićnim kontrakcijama koje korigiraju nastalu "rebrenu grbu" ili deformaciju u području križa.
Fizioterapeutu osim propisanog programa vježbi, ostaju na raspolaganju dodatne terapijske tehnike i vještine (korekturni i mobilizacijski manualni zahvati, PEP tehnika i dr.).

Osim detaljnoj procjeni i medicinskoj gimnastici skolioze u užem smislu, metoda po K. Schroth veliku važnost pridaje osvještenosti pravilnog držanja tijela, te educira osobe sa skoliozom kako u svakodnevnim aktivnostima kroz pravilno držanje podupirati terapijski efekt .


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player